FAQ

FAQ - Svar på mulige spørgsmål vedrørende uddannelsen

Hvad går biløkonomuddannelsen ud på?

Biløkonomuddannelsen er baseret på en markedsføringsøkonom, og er en linje der kan vælges hvis man brænder for bilbranchen. Uddannelsen tager 2 ½ år og er bygget op med både teori og praksis. For at blive godkendt til at starte på uddannelsen, skal du have en praktikvirksomhed som du er tilknyttet til under forløbet. Som udgangspunkt skal man være i din virksomhed hver mandag, hvor du er tilknyttet til relevante arbejdsopgaver som virksomheden har individuelt. Resten af ugen (tirsdag-fredag) er man i skole, og undervises i en masse relevant teori. På 4. semester skal man som udgangspunkt på et 3. mrd udlandsophold, i bilvirksomhed verden over. Det svinger meget hvor man kan tage hen og hvad man skal lave.

Hvordan bliver jeg biløkonom/Hvilke skoler kan man gå på?

Man skal som udgangspunkt gå i klasse med markedsføringsøkonom, som tager deres uddannelse på 2 år. Biløkonomuddannelsen tager 2 ½ år, da der er et udlandsophold undervejs, samt et 6. mrd praktikforløb til sidst. Udannelsen kan tages på enten Erhversakademiet Aarhus eller på Cph Business, Søerne

Meget mere relevante informationer kan findes på de 2 uddannelsessteders hjemmesider:

Aarhus her

KBH her

Hvad laver en biløkonom/Hvilke arbejdsopgaver har en biløkonom under uddannelsen?

Det er op til hver enkelte virksomhed hvad den biløkonomstuderende skal have af arbejdsopgaver og hvilken afdeling de er tilknyttet. Afdelinger kan f.eks. være salgsafdelingen, eftermarkedet eller marketing. Arbejdsopgaverne kan være alt fra de daglige opgaver, til projekter som virksomheden har sat i gang.

Hvilke virksomheder kan man være tilknyttet til?

Virksomheden kan både være privatejet, eller en importør. Mange virksomheder har været aktive med biløkonomstuderende i de seneste år. hvor de har haft adskillige biløkonomer i tidens løb, mens nogle virksomheder har også haft en enkelt en. Det er op til den biløkonomstuderende selv at finde en praktikvirksomhed.

Hvordan er fordelingen med skole/arbejde?

Som udgangspunkt er man kun i sin virksomhed hver mandage, hvor resten af ugen er man i skole. De fleste er dog tilknyttet en salgsafdelingen i weekenden, så de kan arbejde hver søndag eller hver anden. Når man er kommet godt igang med skolen, kan det sagtens blive til flere dage ude på arbejdet. Det afhænger af hvordan ens ugeskema ser ud i skolen.

Hvad kan man blive til som biløkonom/Eks. på jobs som færdigudlærte biløkonomer?

Historikken for udlærte biløkonomer har en bred vifte af fede jobs, både i og udenfor branchen. Det kan være alt fra salgsrådgiver, job i eftermarkedet eller en direktørstilling i en virksomhed.

Hvad laver man på sit 3. mrd udlandsophold?

Søren Lykke Jørgensen - Autohaus M.A.X Gruppe - Årgang 2010-2012

At der er indbygget et obligatorisk udlandsophold under uddannelsen var netop en af de helt store årsager til, at jeg ønskede at læse til biløkonom. For mit vedkommende gav det nogle store erfaringer såvel personligt som professionelt samt et netværk jeg i dag stadig har glæde af.

Det er op til den studerende selv at skaffe en praktikplads under uddannelsen. Det kan godt være en stor og svær udfordring. Det handler derfor om at komme hurtigt i gang med at tænke på muligheder og opsøge disse for at komme i gang med at åbne døre eller finde de rette kontakter. Det er en udfordring at få det helt på plads med underskrift, og jeg vil til enhver tid anbefale at have en plan B frem til afrejsen. 

Jeg var så heldig at komme til en større tysk detail kæde. På trods af at det var en traditionel tysk organisation, så var de meget åbne omkring de ting, jeg kunne deltage i. Det handler om at komme med til så mange møder, arrangementer mm. samt takke ja til alle tilbud, mens man er afsted. Jeg skrev en opgave omkring medarbejdertilfredshed, hvor jeg bl.a. indsamlede primære data via et spørgeskema blandt alle medarbejderne for derefter at analysere svarene og præsentere det for ledelsen. Et stort ansvar som jeg stadig i dag tager erfaring med fra. Sig endelig ja en gang for meget end en gang for lidt, for det går så hurtigt, at du er hjemme, før du forventer det. Fokuser ikke så meget på landet eller mærket, men mulighederne. Er det et udlandsophold med muligheder, er det vigtigere end et udlandshold i et varmt land med et spændende mærke, hvor du skal klare dig selv og ingen muligheder har.

Mathias Brix - Hekla HF, Island - Årgang 2013-2015 

I vinteren/foråret 2015 havde jeg mit udlandsophold som Biløkonom hos den islandske virksomhed Hekla Hf. Aftalen med Hekla HF. havde jeg arbejdet på i et halv år før at den faldt på plads og kontrakten underskrevet. Jeg kunne derfor d. 01 Februar rejse til Island, hvor et af landets største importører ventede mig. Hekla HF. har importen og forhandlingen af Volkswagen, Mitsubishi, Audi, Skoda og Volkswagen Erhvervsbiler og har forhandling i hovedstaden Reykjavík hvor de også understøtter mindre forhandlere rundt i landet.

Grundet Islands størrelse på ca. 330.000 indbyggere er bilsalget også det mindre, end det vi kender i Danmark. Hekla solgte i 2015 omkring 3000 nye biler, i et marked der kun lige var begyndt at tage fart igen efter kollapset i 2008. Dette betød at medarbejderantallet var tilsvarende mindre, men skulle stadig løse de samme opgaver, som en importør i Danmark. Der gik derfor ikke længe før jeg fik til opgave at kigge ind i Heklas CRM system, og få brugen af dette optimeret. Jeg lavede en analyse af den nuværende brug af systemet, fandt problemerne og lavede et løsningsforslag, som jeg også eksekverede ved at undervise sælgerne i optimal CRM brug.

Ved siden af havde jeg også andre opgaver, som blandt andet omfattede:

Implementering af VAG koncernens eTraining.

Udarbejdelse af en business case omhandlende finansiering af biler i Danmark, og hvordan dette kunne implementeres i Island

Assistere i udarbejdelse og eksekvering af eventsUdvikling af kundetilfredshed

Dette var den faglige del af mit udlandsophold og derfor kun en andel af det jeg lærte og oplevede på dette ophold.

Jeg kendte ingen på Island da jeg flyttede derop og skulle derfor til at skabe en hel ny vennekreds samtidig med at passe ind på en ny arbejdsplads og ikke mindst en ny kultur. Dette vidste sig at være en større omvæltning, men med mange nye venner, bekendskaber og oplevelser, som jeg i dag ikke vil være foruden.

Udover at have fået en nogle rigtig gode venner og bekendte på Island, som jeg forsøger at besøge en gang om året, kan jeg også sætte flueben ved følgende oplevelse

Kørt off road i ekstreme forhold

Badet i geotermisk opvarmet vand i fri natur mens luften var -10 grader

Spist et fårehoved serveret helt

Smagt fermateret haj

Spist hval

Klatret i bjerge

Set nordlyset

Betydningen af mit udlandsophold kan ikke undervurderes, da det faglige indhold betød at jeg fik mit drømmejob efter end uddannelse, men også flyttet mig personligt og givet mig et ekstra hjem med venner for livet på Island.

Eks. på virksomheder/lande som biløkonomer har været ved på deres udlandsophold?

Toyota, San Fransisco

Volkswagen, Island

Jaguar/Land Rover, Malmø

Phillips Auto, Californien

MAN, London